Teknik-teknik membuat pasu bunga

Seni kreatif menrupakan salah satu cabang seni yang cukup indah..selain daripada seni lukis,seni khat,seni acuan, seni kreatif juga boleh ditakrifkan sebagai suatu seni yang boleh menceritakan sesuatu tanpa menggunakan pengucapan sebaliknya hanya melalui rekaan dan hasil kreativiti yang dihasilkan..manakan tidak, sejak akhir-akhir ini,bidang ini telah mula diketengahkan dalam memastikan ilmu dan bakat yang dimilki oleh sesetengah insan tidak di sia-siakan begitu sahaja.. bagi golongan yang tinggal dikampung-kampung ataupun desa,mereka boleh menggunakan kemahiran ini untuk menjana pendapatan sampingan kerana untuk pengetahuan umum, harga bagi sebiji bakul boleh mencecah RM 50 yang mana hanya bermodalkan kertas surat khabar terpakai serta gam..hebat bukan..hehehe

dibawah ini aku sediakan langkah-langkah untuk anda diluar sana mencubanya..jika ada sebarang kesulitan, boleh terus berkunjung ke blog aku untuk sebarang pertanyaan..asas kepada pembinaan pasu tersebut adalah tapak yang kukuh..untuk mendapatkan tapak yang kukuh perlulah tidak wujud ruang antara jalinan kertas yang dibentuk itu..
setelah siap membuat tapak, anda semua boleh terus membina tapak pasu tersebut dengan cara naik ke atas.. untuk kaedah ini, anda perlulah memautkan tapak tadi ke atas dan perlahan-lahan membelitnya dengan akhbar yang telah siap dipotong..
setelah siap kita melipat semuanya,bolehlah kita mula membentuk bahagian tengah pasu tersebut..kalau berdasarkan pasu yang direka ini, aku membentuk satu bulatan besar ditengah-tengahnya agar ianya lebih eksotik jika dilihat..
proses ini untuk membentuk globe bagi mencantikkan lagi pasu ini..stelah siap proses ini,kita boleh terus sambungkannya dengan proses yang lebih kecil daripada globe ini..

bersambung dibawah....

0 ulasan:

Catat Ulasan