Sulalatus Salatin..Lagi pembongkaran !!!


(Epik 2)


Sekarang tentu anda semua dapat rasakan betapa pentingnya buku tersebut dan cerita yang terdapat di dalamnya bukan direka-reka. Kali ini, isu yang ingin saya kupaskan lagi memeranjatkan anda. Tetapi anda perlulah membuka minda seluas-luasnya. Jika tidak, anda tentu sama seperti masyarakat yang menganggap naskhah ini sebagai cerita masyarakat melayu dulu-dulu untuk menghiburkan kanak-kanak sahaja.

Laksamana Hang Tuah merupakan seorang Pahlawan melayu Melaka yang digambarkan mashyur serta terkenal bukan sahaja di kepulauan melayu malah dinegara-negara eropah sendiri. Masakan tidak kerana menurut buku catatan pelayaran yang dilakukan oleh salah seorang pelayar eropah sehingga menjumpai satu benua yang di gelar Amerika Syarikat sekarang, ada menjelaskan tentang seorang pahlawan di sebelah timur telah berjumpa dengannya sewaktu pahlawan tersebut dalam pelayarannya. Pahlawan itu telah memberikannya peta benua Amerika tersebut siap dengan garis kontur untuk menceritakan tentang tanah tinggi. Pada mulanya pelayar Eropah itu tidah mempercayai apa yang diceritakan oleh pahlawan dari timur tersebut sehinggalah beliau membuat pelayaran ke benua tersebut. Setelah sampai ke benua itu, beliau terkejut kerana apa yang dilakarkan oleh pahlawan dari timur itu sama dengan keadaan di benua yang baru dijumpai tersebut. Timbul rasa hairan dalam dirinya bagaimana pahlawan dari timur itu boleh mengetahui tentang tempat tersebut sedangkan sebelum ini tiada sesiapa pun yang pernah menjumpai benua itu. Ilmu apakah yang digunakan olehnya sehingga mampu mengarap peta sehingga tiada satu pun yang salah dilakarkan diatas peta tersebut berkaitan benua Amerika itu.

Salah satu sifat yang ada dalam hati masyarakat Eropah adalah perasaan ingin tahu mereka yang tinggi. Dek kerana itulah mereka mengkaji asal usul pahlawan dari timur tersebut sehinggalah mereka dapat menjejaki siapakah pahlawan itu. Beliau yang dimaksudkan adalah Hang tuah. Persoalannya di sini, bagaimanakah Hang Tuah boleh mengetahui tentang benua tersebut sedangkan pada masa itu belum terdapat lagi sistem pelayaran yang berteknologi dan canggih. Itulah kelebihan yang dimiliki oleh Hang Tuah tetapi tidak pada orang lain. Ini jugalah yang menjadi tarikan kepada orang Eropah untuk datang ke Melaka. Hal ini kerana mereka mengetahui tentang kehebatan seorang pahlawan Melayu dari timur tersebut sehinggakan mereka beranggapan pastinya terdapat banyak lagi khazanah yang hebat-hebat terdapat di sebelah Timur ini. Inilah matlamat utama mereka datang menjajah kepulauan Melayu Melaka pada masa tersebut.

Sulalatus Salatin..kebenaran yang tersembunyi !!!


Epik (siri 1)


Mungkin ramai antara kita tidak mengetahui berkaitan penerbitan sebuah buku ini. Sebuah buku yang digunakan dalam pengajian sastera melayu bagi pelajar tingkatan enam. Mengungkap perihal-perihal yang berlaku di zaman dahulu kala seperti zaman mula bertapaknya Islam di Tanah Melayu yang ketika itu lebih terkenal dengan kepulauan melayu Melaka. Selain itu, buku tersebut juga banyak mengisahkan tentang pahlawan melayu terulung pada masa tersebut iaitu Laksamana Hang Tuah yang diamanahkan menjaga perairan Melaka dari dicerobohi oleh musuh-musuh mereka.

Penceritaan dalam buku itu dimulakan dengan pencerita menjelaskan berkaitan peta yang menunjukkan Negara Goa dimana bermulanya penyebaran Islam. Selepas itu, kisah tersebut berlarutan kepada sistem beraja yang diamalkan di Melaka sehinggalah membawa kepada wujudnya pahlawan agung seperti Hang Tuah tersebut.

Umumnya mengetahui bahawa naskhah sastera yang dipanggil Sulalatus Salatin tersebut sebenarnya sebuah buku sejarah yang dianggap dongeng masyarakat purba sahaja. Tetapi tanggapan tersebut sebenarnya jauh menyimpang daripada fakta kewujudannya. Fakta yang dimaksudkan disini adalah setiap isu dan perkara yang berlaku dan yang diceritakan di dalam buku tersebut adalah benar. Jikalau tidak, bayangkan kenapa penjajah british sangguh mengharungi lautan yang bergelora, sanggup meredah api tanpa menghiraukan keselamatan diri,sanggup terjun ke dalam laut saat kapal mereka terbakar sambil memeluk naskhah tersebut erat didada semata-mata demi memastikan naskhah asal buku Sulalatus Salatin yang di ambil dari Tanah Melayu itu selamat sampai ke London.

Jika diimbau kembali sejarah dulu-dulu, ada menjelaskan tentang matlamat dan tujuan kedatangan penjajah Portugis ke Tanah Melayu adalah untuk mendapatkan rempah ratus yang dikatakan terkenal pada ketika itu sebagai pengeluar rempah ratus di Asia Tenggara. Jangkaan tersebut sebenarnya meleset jika itu matlamat utama mereka, kenapa mereka tidak memunggah bertan-tan rempah ratus ke Eropah sebaliknya menyelongkar khazanah epik ulung yang terdapat di Tanah Melayu yang banyak menceritakan tentang kehebatan masyarakat melayu nusantara suatu masa dahulu. Kenapa wujudnya persoalan ini.?

Ini menggambarkan bahawa wujudnya kebenaran dalam penulisan masyarakat dulu-dulu dalam buku Sulalatus Salatin di mana orang Eropah ini terlalu tinggi sifat ingin tahunya. Mereka bukan seperti masyarakat melayu yang terlalu mudah percaya tentang suatu cerita tersebut. Bagi orang Eropah, apa yang diceritakan dalam naskhah asal Sulalatus Salatin tersebut merupakan lubuk emas bagi mereka. Jika buku Sulalatus Salatin tersebut hanya dongengan masyarakat dahulu, bayangkan kenapa buku tersebut disimpan dalam bilik kebal di muzium London dan masyarakat melayu sendiri tidak dibenarkan untuk menggunakan buku tersebut. Fakta sebenar menceritakan bahawa sekarang buku tersebut disimpan di dalam suatu bilik yang dikawal oleh sistem keselamatan 24 jam. Selain itu, bilik tersebut juga kedap udara di mana tiada sesiapa pun boleh berada didalamnya dalam tempoh masa yang lama. Rakyat Malaysia yang ingin melihat buku tersebut juga tidak dapat melihat naskhah asal sebaliknya hanya diberi paparan melalui slide computer sahaja sebagai ganti. Sampai sebegitu ketat sekali kawalan yang diberikan. Tentu terdapat sesuatu yang istimewa bukan dalam naskah klasik sastera tersebut.

bersambung...

Budak lima tahun cipta record

Di Romania, seorang budak yang baru berusia 5 tahun telah mengemparkan dunia apabila berjaya mencipta rekod baru dalam buku rekod dunia. Rekod yang diciptanya adalah berjalan menggunakan tangan sambil kaki membawa bola.

Pelbagai latihan yang telah dilalui dan dilakukan oleh budak itu untuk memastikan kestabilan dan tahap staminanya sentiasa berada ditahap yang sepatutnya.


Sebagai buktinya, saksikan video klip dibawah ini.. layann aje eyhh..hehehe


Kelantan cuti Ahad ini kerana bola?

Oleh Mohd Zuharman
The Malaysian Insider

KOTA BHARU, Nov 3 — Kerajaan hari ini mengumumkan cuti umum bagi seluruh negeri ini pada Ahad 8 November ini sebagai meraikan kejayaan Kelantan yang berjaya memasuki perlawanan akhir bola sepak Piala Malaysia bagi musim 2009.

Perkara itu disahkan oleh exco kerajaan negeri, Datuk Takiyuddin Hassan, selepas majlis mesyuarat bersama Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) yang turut dihadiri presidennya, Tan Sri Anuar Musa, di pejabat KAFA di sini.

Kelantan sebelum ini dilanda kemarau hampir 39 tahun untuk beraksi di pentas final saingan paling berprestij di Malaysia akhirnya berjaya dileraikan oleh skuad Red Warriors (Kelantan) yang dipimpin oleh B.Sathianathan selaku jurulatih setelah berjaya menewaskan Perlis dengan agregat 5 – 1.

Naib juara piala FA itu berjaya menyingkirkan Perlis pada perlawanan separuh akhir dengan 3 – 1 di Stadium Utama, Kangar. Sebelum itu ketika beraksi di gelanggang sendiri mereka menguasai perlawanan dan berjaya menundukkan lawannya, singa utara itu dengan 2 – 0.

Takiyuddin, ketika menjawab soalan pengumuman cuti terlebih awal itu menggambarkan seolah-olah Kelantan sudahpun memenangi perlawanan akhir berkata, tindakan kerajaan sebagai menghormati kejayaan pasukan Kelantan yang telah berjaya mara ke perlawanan akhir.

“Memang kita beroptimis Kelantan akan menang. Tahniah kepada pasukan red warriors, dan tahniah kepada Tan Sri Anuar serta jurulatih B.Sathianathan kerana berjaya membimbing pasukan ini meleraikan kemarau dilalui pasukan Kelantan yang hampir 39 tahun lamanya dalam liga piala Malaysia bola Sepak negara” katanya.

Sehubungan itu, Anuar turut merakamkan ucapan terima kasih di atas komitmen kerajaan negeri yang turut memberi sokongan moral kepada pasukan red warriors, dan sumbangan peribadi Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, yang disampaikan selepas menyaksikan perlawanan separuh akhir pusingan pertama yang berlangsung di Stadium Sultan Muhammad IV, Selasa minggu lalu.

Dalam sejarah liga piala Malaysia Kelantan hanya berjaya memasuki perlawanan akhir sebanyak dua kali iaitu pada tahun 50-an dan pada 1970.

Pada perlawanan akhir tersebut pasukan red warriors akan bertemu dengan pasukan Negeri Sembilan yang akan berlangsung pada 7 November ini di Stadium Nasional Bukit Jalil.

Negeri Sembilan berjaya menempah tiket ke perlawanan akhir tersebut setelah menewaskan Terengganu dengan agregat 4 – 2.

Berdasarkan rekod pertemuan kedua pasukan untuk musim 2009, Negeri Sembilan tiga kali menewaskan Kelantan. Dua kali dalam saingan liga, sekali dalam saingan Piala Malaysia manakala Kelantan hanya mampu menewaskan Negeri Sembilan sekali di Paroi dalam saingan Piala FA yang memberi Kelantan tiket ke final Piala FA.

Walau apapun, mengikut peminat sukan khususnya sukan bola sepak, membuat rumusan terakhir bahawa di dalam pertaruhan bola sepak adalah serba kemungkinan kerana bola itu ‘bulat’.


DEMAM..DEMAM..DEMAM


Salam pembuka bicara, setelah sekian lama aku mnyepikan diri dari mengupdates blog ini,sekarang baru aku berkesempatan. Mungkin banyak isu yang aku terlepas pandang dan tak terkecuali juga untukdibicarakan bersama anda semua. Sekarang musim sedang berubah daripada panas kepada hujan. Jika di sebelah pantai barat, keadaan selalu hujan dan guruh, tidak terkecuali juga disebelah pantai timur.

Sekarang merupakan musim ibu bapa bersiap sedia dan berjaga-jaga dengan keadaan persekitaran yang sedang mengalami perubahan musim daripada panas kepada banjir. Pelbagai keperluan dicari untuk menyambut kedatangan musim tersebut. Walaupun aku berada di sebelah utara dan sedang sibuk mentelaah buku untuk menghadapi peperiksaan akhir semester, diriku juga tidak terkecuali menerima kesan sampingan daripada perubahan iklim tersebut. Hingga ke hari ini, aku telah 3 hari demam dan rasa pedih-pedih tengkuk. Aku bertuah kerana rumet aku mempunyai stok simpanan ubat yang berkoyang-koyang dalam almari. Jadi aku boleh telan seberapa jenis ubat yang aku mahu..(perhatian,aku makan mengikut peraturan yang ditetapkan oleh doctor..harap maklum). Alhamdulillah, demamku semakin baik walaupun belum pulih sepenuhnya..Allah S.W.T menguji hambanya kerana kasih dan sayangnya Dia kepada hambanya agar hambanya sedar dan tidak alpa dengan kehidupan dunia yang penuh dengan dugaan dan cabaran ini.

Berbalik kepada isu demam. Selain daripada demam dek kerana perubahan iklim yang lumrah berlaku saban tahun, terdapat satu lagi demam yang baru dalam setahun dua ini melanda salah satu negeri di pantai timur iaitu Kelantan. Negeri kelahiranku. Demam yang aku maksudkan adalah demam bola sepak. Sejak skuad bola sepak Kelantan ini diterajui oleh Tan Sri Anuar Musa sebagai pengerusi KAFA, banyak perubahan yang telah berlaku dalam persatuan bola sepak negeri tersebut. Hal ini kerana jika sebelum ini cukup sukar bagi Kelantan untuk melangkah ke peringkat akhir Piala Malaysia, sekarang semua itu bukannya angan-angan kosong lagi. Bayangkan setelah 39 tahun Kelantan kehausan untuk menjejakkan kaki ke final Piala Malaysia, tahun 2009 menjadi bukti dan saksi perubahan dan perancangan yang rapi telah dilakukan oleh kelantan untuk berada ditahap ini. Semua ini sebenarnya menaikkan lagi semangat rakyat negeri Kelantan untuk terus memberikan sokongan kepada wira-wira kelantan yang berjuang demi menaikkan martabat dan sukan bola sepak negeri. Sinonim dengan gelaran “ The Red Worrior” sekali lagi Kelantan bakal menyajikan aksi-aksi yang penuh debaran dan semangat kental berpasukan pada saingan akhir Piala Malaysia yang bakal berlangsung di Stadium Nasional Bukit Jalil. Kelantan akan bertempur dengan pasukan yang tak kurang hebatnya iaitu Negeri Sembilan yang mana diantara pemainnya beraksi dalam pasukan kebangsaan.

Kelantan dijangka bertemu dengan Negeri Sembilan pada 07 November 2009 iaitu hari sabtu. Tiket-tiket perlawanan juga telah diagihkan kepada negeri-negeri yang bertanding bagi menyaksikan perlawanan tersebut. Pastinya seluruh stadium akan dilanda gelombang merah putih bagi mewakili pasukan Kelantan manakala kuning merah pula mewakili Negeri Sembilan. Pertemuan antara kedua-dua pasukan ini di peringkat akhir belum pernah berlaku lagi sehinggalah saat ini. Pastinya ia menyajikan suatu yang segar dan mampu membuatkan dada setiap penonton berdebar-debar hingga ke minit-minit akhir perlawanan.

Jika mengikut rekod perlawanan dalam Liga Malaysia, Kelantan pernah bertembung dengan Negeri Sembilan dalam perlawanan yang penuh dengan kontroversi sehingga menyebabkan penjaga gawang pasukan kelantan digantung dari menyertai perlawanan gara-gara bertindak kasar memukul pemain pasukan Negeri Sembilan. Ini merupakan peristiwa yang berlaku di dalam gelanggang. Di luar gelanggang pula, rusuhan yang tercetus juga telah menyebabkan kereta polis antara yang mengalami kerosakan akibat daripada kekalahan kelantan itu.

Di sebalik semua itu, Kelantan tidak pernah berputus asa sebaliknya terus meningkatkan semangat juang yang tinggi di kalangan ahlinya hingga mereka mampu berada ditahap sekarang.. syabas dan tahniah buatmu pasukan kebanggaanku “The Red Worrior”. tingkatkan usaha, anda semua mampu beroleh kejayaan yang cemerlang. Kelantan Boleh..Kelantan Boleh..Kelantan Boleh..Takbir...Allahuakhbar